Dit jaar geen mooie witte deken over het WOT terrein zoals vorig jaar. Toch wensen wij alle volgers van de WOT mooie feestdagen! We hopen komend jaar natuurlijk weer veel bezoekers op ons demonstratieterrein te begroeten voor een workshop of rondleiding. Wij maken nog even nuttig gebruik van de laatste dagen van het jaar. Op dit moment wordt er in de werkplaats druk gelast. Janke en Danjella van DIO, tevens WOT leden, krijgen een lascursus van Menno-Jan.
Archief voor 2011
Infoavond
Om iedereen een beeld te geven van wat de Werkgroep OntwikkelingsTechnieken (WOT) allemaal doet, wordt er op 21 November een informatieavond georganiseerd. Iedereen is dan van harte welkom.
Voorafgaand aan de avond zal er om half zes een rondleiding gegeven worden op het terrein. Waarschijnlijk met behulp van zaklantaarns en schijnwerpers, omdat het tegen die tijd al donker begint te worden. Hierbij krijg je uitleg bij alle windmolens, waterpompen en zonnepanelen die op het terrein staan. Deze rondleiding is optioneel en kan dus overgeslagen worden als je deze al eens eerder hebt gehad.
Aansluitend zal er gegeten worden bij de WOT om half zeven. Na het eten is er een korte presentatie over de bezigheden van de WOT, en de relevantie van ontwerpen voor ontwikkelingslanden. Daarna wordt er een oud WOT lid aan het woord gelaten. Hij zal iets vertellen over zijn bezigheden bij de WOT vroeger, en zijn werkzaamheden tegenwoordig.
Na afloop zal er geborreld worden. Aan deze avond zijn geen kosten verbonden, zowel het eten als de borrel is gratis.
Als je van plan bent te komen, vul dan even het formulier hier onder in. Dan weten we voor hoeveel mensen we moeten koken.
We hopen jullie allemaal te zien!
Aanbieden campuspomp
Op vrijdag 4 november heeft de WOT ter gelegenheid van het 50 jarige jubileum van de Universiteit Twente een campuspomp aangeboden. De Rector Magnificus Prof.dr. H. Brinksma was in het Pinetum aanwezig om de pomp in ontvangst te nemen. Voor de circa 25 aanwezigen hielden de voorzitter van de WOT, Menno-Jan Rietema en de Rector een voordracht waarbij het belang van het ontwerpen voor ontwikkelingslanden en het versterken van de band tussen de WOT en de Universiteit centraal stonden.
Als aandenken aan deze dag is ook een miniatuurversie van de touwpomp geschonken. De Rector kon het als echte experimentator natuurlijk niet nalaten om ook deze pomp aan een test te onderwerpen.
Lees meer over de campuspomp
Algemene universiteitsintro
De algemene introductie van alle verenigingen was ook dit jaar weer een leuke kennismaking met veel nieuwe studenten voor de Universiteit Twente. Veel studenten in wording waren enthousiast over de WOT en haar werkzaamheden. De WOT quiz bleek weer een lastige uitdaging. Het te raden object was een opengewerkt model van een waterram, zie hier voor uitleg.
Al met al een goed begin voor een nieuw collegejaar, met hopelijk veel nieuwe enthousiaste leden, veel nieuwe projecten en veel innovativiteit in ontwikkelingstechnieken!
4 Juni, Full Colour Festival Hasselt (OV)
Op een zonovergoten multicultureel festival in het van Stolkspark waren Freddy en Rene met een WOT infostand aanwezig. Speciaal voor deze gelegenheid was de paraboolkoker weer eens van stal gehaald en werden er in de palle zon eieren gebakken.
Kinderen konden een stempel voor hun stempelkaart verdienen door hun handen te wassen bij de Tippy Tap en voor wie geen stempel nodig had was er alle gelegenheid om zich uit te leven met een touwpomp of een watergevecht te voeren met knikkerpompen. Het weer nodigde in elk geval wel uit om met water te spetteren.
Het Full Colour Festival was de opening van de themaweek “Natuurlijk Duurzaam” van de gemeente Zwartewaterland.
IZG knikkerpomp workshop in Utrecht
Op uitnodiging van Ingenieurs zonder Grenzen (IzG) verzorgde de WOT op 21 mei een workshop in Utrecht. 14 Enthousiaste deelnemers waaronder de 3 organisatoren van IzG maakten onder begeleiding van Freddy, Hilbert-Jan en Rene een eenvoudige waterpomp op basis van PVC buizen en knikkers.
Hieronder een verslag van een van de deelnemers:
Workshop Knikkerpomp 21-5-2011..
De WOT ( Werkgroep OntwikkelingsTechnieken ) is verbonden aan de TU Enschede. De website van WOT had ik al vaker bezocht. Zeer de moeite waard. De WOT in het verre Enschede had ik tot nog toe niet bezocht. Maar het stond wel op mijn verlanglijstje.
De workshop Knikkerpomp, 21 mei, gegeven in Utrecht door WOT, was een mooie gelegenheid om de mensen van WOT eens (van wat dichterbij) te ontmoeten. En de knikkerpomp zou best eens van pas kunnen komen in ons waterrijk project Agroforestry in Monze, Zambia.
Na een vriendelijk welkom, koffie, thee en cake snel van start. Een korte recht-toe-recht-aan uitleg was voor de groep voldoende om flink aan de slag te gaan. Het uiterst goedkope pompje moest gemaakt worden van elektriciteitsbuisjes en pvc buizen is, die allemaal weer in en over elkaar geschoven konden worden. De knikkers sloten de openingen van 2 in elkaar geschoven buizen beurtelings af. De heldere handleiding leidde naar een werkend eindresultaat. Pompjes en water, dat moest natuurlijk buiten worden getest. En natuurlijk eindigt zoiets, bij lekker warm weer, in een waterballet.
We hadden iets te weinig tijd om het pompje gebruiksklaar te maken. Maar met wat meer fantasie en tijd is er een handig pompje van te maken wat lijkt op een fietspomp.
Utrecht, de uitbreiding van het netwerk met een paar gezellige mensen, en het bruikbare pompje, maakte de middag voor herhaling vatbaar.
Mensen van WOT, bedankt en tot ziens bij de volgende workshop (in Utrecht)
Deelnemer workshop,
Studiereis Indonesië
In februari kwam Christiaan Boudri, een docent aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), met een student langs voor informatie en inspiratie over zonnekokers. De boeken uit de WOTbibliotheek over koken met de zon bleken hiervoor erg bruikbaar en zijn uitgebreid bestudeerd. Het doel was om kennis op te doen voor een studiereis. Deze werd voor werktuigbouwkunde studenten georganiseerd naar Gili Gede, bij Lombok. De reis stond in het teken van duurzame energie- en watervoorziening. Na een geslaagde reis en enkele ter plekke gebouwde modellen zijn de studenten inmiddels weer terug. Meer informatie over de studiereis is hier te vinden. Ook voor de volgende studiereis biedt de WOT graag haar kennis aan!
Ervaring touwpompbouw in Gambia
Niet lang daarna is hij naar Gambia vertrokken voor een aantal weken, gewapend met kopieën van de WOT constructiehandleiding en een koffer vol gereedschappen die moeilijk verkrijgbaar en/of duur zijn in Gambia.
Het nuttige en het aangename werd weer op prettige wijze verenigd.
Twee touwpompen daar gebouwd in samenwerking met twee bevriende Gambiaanse jongens Alasana en Jamang.
De eerste pomp werd gebouwd op een compound van een Gambiaan die in Duitsland woont en werkt. Het voordeel was dat daar elektriciteit aanwezig was en dat er verschillende maten pijpen kon worden geprobeerd. De pomp was bedoeld voor het water geven van de bananenplanten. Het water staat er in of vlak na de regentijd (juli-sept) hoog: 2-5 meter, maar in de droge tijd (oktober tot juni) steeds lager: 6-10 meter. Bij een actuele diepte van 9 meter bleek een 40 mm pijp (binnendiameter ongeveer 35 mm) wat te groot om de pomp makkelijk rond te draaien. De 32 mm pijp haalde het water echter op soepele wijze omhoog.
Hierna werd er door een aantal Nederlanders gewezen op een zogeheten “vrouwentuin”, een soort volkstuin in een Gambiaanse wijk, Bagote in Serrekunda, waar vrouwen bij toerbeurt het land bewerken en hun producten op de grote markt van Serrekunda verkopen. Hier zat het water in de droge tijd slechts tot 4 meter diep en de pompjes van 300 Euro die er een jaar geleden waren neergezet waren in korte tijd onklaar en in onbruik geraakt. Bij nadere inspectie leek dit een goede locatie om de vrouwen het bevloeien van het land te vergemakkelijken. Met het oog op het hardere hout dan in Nederland (in de WOT handleiding wordt hout geschaafd, wat met zeer hard hout een erg lastig karwei is) werd de bouw goed voorbereid (voorboren e.d.) omdat ter plekke geen elektriciteit beschikbaar was. Het inkopen ging al heel wat vlotter dan bij de eerste pomp (je kunt niet even naar de Gamma maar je moet 3-4 winkels af om alle benodigdheden te verzamelen) en ook de voorbereiding, incl. schilderen kostte al minder tijd. De bouw zelf lukte in 6 uur tijd en het resultaat maakte enthousiasme bij de vrouwen los: Dick kreeg zelfs het aanbod om de nacht door te brengen met de grootste “Mama Afrika”….
Inmiddels is er bericht dat de bouw van de derde pomp (weer bij de vrouwentuin) succesvol verlopen is en een 4de (vanuit Nederland gesubsidieerde) pomp is in de maak. Op de pompen staat voor info en onderhoud de telefoonnummers van de Gambiaanse jongens, met de afspraak dat zij nazorg verlenen bij welk probleem dan ook. Hopelijk gaat hun pomp bouw bedrijfje door de goedwerkende pompen stap voor stap lopen. Duidelijk is wel dat er 4 van deze wel werkende pompen kunnen worden gebouwd voor de prijs van 1 niet werkende oude pomp die er stond. De meer professionele pompen van metaal (met cilinders e.d.) hebben misschien voordelen maar het grootste nadeel is de veel hogere aanschafprijs en de problemen bij het onderhoud als deze pompen kapot gaan.
Verslag werkweekend 28/29 mei
In het werkweekend van 28 mei is een EMAS zonnecollector gebouwd. Deze collector is speciaal ontworpen voor de Altiplano in Bolivia. De omstandigheden daar zijn dat het ’s nachts matig kan vriezen ( 6-8 graden celcius), maar dat overdag bijna altijd de zon schijnt. De collector is zo ontworpen dat deze minder snel bevriesd en hoeft dus in de winter niet afgekoppeld te worden. Anton heeft een inleiding gegeven en we hebben een EMAS film bekeken, alvorens aan de slag te gaan. Het was goed dat we een ruime hoeveelheid bierflesjes hadden, omdat tijdens de workshop het toch even zoeken was naar de juiste manier om de bodem van de flesjes te doen springen en een fraaie, niet scherpe rand over te houden. Aan het eind van dag 1 hadden we een collector, zwart geschilderd en een collector bak. Ter plekke is besloten om de collector bak onderin van een laag isolatie materiaal te voorzien. Tijdens een zeer zonnige dag moet het mogelijk zijn om na het opwarmen van de collector te kunnen douchen, zonder dat we gebruik maken van een watertank of een warmte opslag tank. Daarmee zou het zeer eenvoudige systeem zich ook in Nederland bewijzen en vormt een mooie uitbreiding op onze verzameling demonstratiesystemen. In Bolivia wordt dit systeem al succesvol ingezet.
Iedereen die zich voor of tijdens dit werkweekend heeft ingezet bedankt en graag tot een volgend werkweekend. Het eerstvolgende werkweekend is op 11, 12 en 13 Juni.
Tenslotte, mocht je tijdens het geplande werkweekend niet kunnen en toch een aangekondigde workshop willen volgen? Neem contact op met de WOT, dan kunnen we hier vaak een andere datum voor plannen. Door de weeks zin om te klussen? Vaak zijn er mensen op het terrein aanwezig en kan je dan aan de slag. Leden kunnen ook zelfstandig op het terrein aan de slag. Houd er wel rekening mee dat het veiliger is om met 2 personen te zijn, in ieder geval bij gebruik van zwaar gereedschap of zware objecten.
Innovatieve éénrichtingsrem voor touwpompen
Daarom onze speurtocht naar een automatische inrichting die het terugdraaien verhinderd.
Al eerder is geexperimenteerd met een soort ratel die in de spaken van het wiel stak. Bij testen bleek dat de krachten op de blokkeerpal zodanig groot waren dat die al spoedig omboog. Een andere oplossing zou een bandrem kunnen zijn. Ook dit is getest. Behave dat deze kwetsbaar is voor vandalisme en dit er niet zo fraai uit ziet, was de remwerking niet voldoende en betrouwbaar genoeg. Een derde type één richtingsrem met een spijker in een wigvormige ruimte in de lagerbus gaf boven verwachting zijnde goede resultaten. De video laat de pricipele werking, de constuctie en de testen met deze één richting blokkerrem zien.