Campus Pomp

campuspomp

De touwpomp in het pinetum van de UT

Deze touwpomp, door de WOT ontworpen, is een goed voorbeeld van technologie die geschikt is gemaakt voor gebruik in ontwikkelingslanden. De touwpomp wordt in 30 landen door 3 miljoen mensen gebruikt.

Werking

Door het wiel te laten draaien wordt een eindloos touw de put ingevoerd en door een opvoerbuis naar boven gevoerd. Omdat aan het touw rubberen schijfjes zijn bevestigd die met een zeker speling in de opvoerbuis passen zal met het touw water omhoog gevoerd worden. De touwpomp kan gebruikt worden tot waterdieptes van 35 meter, en met een tweepersoons bediening tot 70 meter.

Geschiedenis

touwpomp animatie

De werking van een touwpomp

De kettingpomp, waar de touwpomp van afgeleid is, werd zo’n 1000 jaar geleden al gebruikt in het oude China. Deze pomp bestond uit schijven bevestigd aan een ketting die door een houten of bamboe buis getrokken werd.

Sinds de beschikbaarheid van moderne materialen zoals PVC is de ontwikkeling van dit type pomp in een stroomversnelling geraakt. Hiermee kon de constructie veel lichter worden uitgevoerd en kon een grotere opvoerhoogte bereikt worden.

De doelgroep

Wil een waterpomp een succes worden in ontwikkelingslanden dan moet deze ook betaalbaar zijn. Met een prijs van ongeveer $60 is de touwpomp ongeveer 5-10 maal goedkoper dan traditionele zuigerpompen en is daarmee zeer geschikt voor familiegebruik. Vrouwen en kinderen zijn traditioneel diegenen die voor het water zorgen. De bediening mag daarom niet te zwaar zijn en de hoogte moet hierop aangepast zijn. En niet in de laatste plaats is net zoals in het westen een fraai uiterlijk van grote waarde.

Technologie

De gebruikte technologie moet ook aansluiten bij de kennis en bewerkingsmogelijkheden zoals deze in kleine eenvoudig uitgeruste werkplaatsen aanwezig is. De materiaalkeuze is veelal beperkt. Om een ontwerp reproducerbaar te maken op locatie wordt alleen gebruik gemaakt van goed verkrijgbaar buis- en plaatmateriaal. Om een lange levensduur te bereiken is het van groot belang dat de pomp eenvoudig te repareren is, gebruiksvoorwerpen hebben nu eenmaal de eigenschap dat er onderdelen slijten of stuk gaan. Alle reparaties moeten met lokaal beschikbare middelen verricht kunnen worden en kleine reparaties moeten door de gebruiker zelf gedaan kunnen worden.

Het WOT 2011 model

Touwpomp in Togo

Het dagelijks gebruik van de touwpomp in Togo

De WOT heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan met touwpompen en deze kennis gebruikt om een nieuw model te ontwikkelen. Het meest in het oog springend is het frame dat gereduceerd is tot paalframe. Dit frame is niet alleen eenvoudiger te produceren maar is ook nog eens 20% goedkoper dan het oude frame. Tevens is een enkelvoudige lange lagerbuis toegepast in plaats van twee kleine lagerbusjes waardoor uitlijnproblemen tot het verleden behoren. Bij touwpompen worden eenvoudige glijlagers van stalen buis toegepast welke veel goedkoper zijn dan wentellagers. Zolang deze regelmatg geölied worden gaan deze ook bij intensief gebruik jaren mee. Als gestopt wordt met pompen zal de waterkolom in de opvoerbuis het wiel de andere kant op willen draaien wat gevaarlijke situaties op kan leveren. Dit werd tot nu toe voorkomen met een vergrendelhaak. De WOT heeft een eenvoudige automatisch werkende terugloopbeveiliging ontworpen die in de lagerbus geïntegreerd is.

Net als bij vorige touwpompontwerpen is gestreefd naar een zo min mogelijk aantal verschillende materialen. Omdat verf duur is in ontwikkelingslanden zijn alleen de plaatsen waar gelast is geschilderd, al het gebruikte materiaal is verzinkt en daardoor al beschermd.

Gebruik campuspomp

Gebruik campuspomp